Een online socratisch café, kan dat?

Dit jaar (2023) organiseren we op de volgende data online socratische cafés: 27 september; 22 november. Zet het alvast in je agenda.

 

Het eerste digitale socratisch café dit jaar was in het voorjaar. We onderzochten online het thema ‘presteren’. Wanneer spreek je van prestatie en wie bepaalt wat de prestatie is? En is die ene prestatie wel de moeite waard? Wanneer is een prestatie de moeite waard? Presteer je naar je eigen verwachting of volgens die van een ander? Naar aanleiding van een concreet voorbeeld kwamen deze en nog veel meer vragen naar boven. Weinig antwoorden, maar dat is de kern van een socratisch gesprek. Ook het houden van een online socratisch café is een prestatie, zo blijkt steeds weer. Het vraagt om discipline, om zoom-vaardigheden, om aandachtig luisteren en geconcentreerd zijn. Maar het lukt.

 

De online cafés zijn in april 2020 gestart. Drie socratische cafés (Utrecht, Eindhoven en Zwolle) sloegen de handen ineen om een vorm te zoeken waarbij we elkaar toch konden ontmoeten, ondanks corona. Het werd Zoom, vaak verguisd en veel mensen waren opgelucht toen ‘het niet meer hoefde’. Toch gingen wij door, ook na de corona. Sinds die eerste keer zijn er ongeveer 15 online cafés geweest.

 

Mensen die meedoen, vinden het altijd een leuke en leerzame bijeenkomst door de verschillende invalshoeken en benaderingen die altijd weer opborrelen. Sommigen hebben geen socratisch café om de hoek en doen daarom mee. Anderen hebben dat wel, maar vinden deze vorm een mooi extraatje.

 

We organiseren het online café vier keer per jaar, altijd op een woensdagavond, van 19.00 tot 21.30. Ben jij geïnteresseerd?  Ken je anderen die geïnteresseerd zijn? Zijn er thema’s die jij graag wilt onderzoeken? Mail dan naar maypenders@gmail.com

Wij nodigen je dan graag uit voor de komende cafés.